Oldal kiválasztása

Az internet behozza a szobádba a világot, ezért könnyű abba a nézőpontba ragadni, miszerint az ügyfeleket is csak online, virtuálisan érdemes, sőt, csak így lehet szerezni. Nem ritka, hogy a kapcsolatépítés a virtuális asszisztenseknél kizárólag a közösségi médiára szűkül. Ám még ha onnan is szerzed az ügyfeleidet, érdemes velük legalább egy videóhívást, vagy minimum egy telefonhívást lebonyolítani, mielőtt szerződtök.

Íme 5 ok arra, miért elengedhetetlen a személyes kapcsolatépítés a virtuális asszisztens üzletedhez:

 

Azonnali visszajelzést kapsz

 

Ha az összes meeting és gondolatváltás e-mailben vagy messengeren történik, akkor nem kapsz azonnali és közvetlen visszajelzést arra, hogy

  1. a leendő ügyféllel egy hullámhosszon vagy-e,
  2. a feladatot jól értelmezted-e,
  3. van-e bármi olyan kérdés benned, amely a beszélgetésetek során merül csak fel az azonnali interakció varázsában.

Szintén nem tudod megállapítani egy írásból, hogy valóban úgy áll az együttműködésetekhez, ahogy azt leírta. Nem egyszer történt már, hogy az ügyféljelölt pont addig volt csak ideális, amíg meg nem történt az első beszélgetésünk, és ki nem hallottam a hangjából a kételyt, a gyanakvást, a hatalmas és irreális elvárásokat, valamint a számonkérő hangsúlyt.

Ha személyesen egyeztetsz az ügyféllel, sokkal gyorsabban kapsz választ a kérdéseidre, és hatékonyabban tudod az idődet is beosztani.

 

AVA Tippem: Használhatod lead magnetként az ingyenes első konzultációt, ami bizalmat ébreszt a leendő ügyfélben, plusz te is le tudod csekkolni, hogy valóban ő-e az, akivel emberileg együtt tudsz működni hosszú távon. Természetesen ez a másik oldalra is igaz, ő is ugyanolyan képet kap rólad, így nincs a későbbiekben félreértés.

 

Ad egy személyes kötődést

 

A személyes találkozók, videóhívások mindig személyesebbek lesznek, és lehetőséget adnak, hogy megmutasd a személyiségedet, illetve megismerd a másikét.

Nehéz meglátni valaki személyiségét anélkül, hogy ne látnád, ne hallanád őt. Ha szeretnéd, hogy a személyiséged áttűnjön a szavaidon, akkor muszáj a személyes kapcsolattartást alkalmaznod.

 

Erősebb kapcsolatokat épít

 

Az egészséges kapcsolat létrehozásához emberi kapcsolatra van szükség. Gondolhatod, hogy az a bizonyos ember nagyszerű, ha csak online érintkezel vele, de az, hogy látod őt cselekvés közben, át tudod venni az energiáját, teljesen már tészta. Az online tér egyszerűen sterilizálja a kapcsolatokat, nem fogod tudni tűpontosan leradarozni az illetőt, mint akár már egy pár perces személyes találkozó alkalmával.

Nem építhetsz erős kapcsolatot valakivel, akivel soha nem találkoztál, nem voltál vele egy légtérben. Érdemes megfigyelni, hogyan kapcsolódik más emberekkel, amikor személyesen találkoztok – pl. hogy viselkedik a felszolgálóval, hogyan kommunikál nonverbálisan. Ezek mindig sokat elmondanak a szavakon túl is…

 

Segít meglátni mindazt, ami a szavakon túl van

 

Az előző pontban már pedzegettem az aduászt: a nonverbális kommunikációt.

Ez az, ami hűen mutatni fogja neked az ember igazi személyiségét, méghozzá igaz valójában. Míg a szavainkon úgy változtatunk, ahogy akarunk, addig a mimika, a gesztikuláció olyannyira tudatalatti megnyilvánulás, ösztönös kifejezési mód, hogy csak nagy önkontroll alatt tudjuk befolyásolni. Azt gondolom már mondanom sem kell, hogy mindez rejtve marad előtted egy e-mail vagy egy messenger üzenet alkalmával.

 

Segít elkerülni a félreértéseket

 

Lehet, hogy úgy gondolod, hogy amit az interneten, vagy a leveleidben kommunikálsz, az teljesen világos és érthető dolog, de az még egyáltalán nem garancia arra, hogy mindenki úgy is értelmezi, ahogy te azt szántad.

Biztos voltál már olyan helyzetben az életben, amikor a saját rossz hangulatodat vetítetted egy ártatlan üzenetre, és vérig sértődtél. És valószínűleg rád is megsértődtek már egyszer-kétszer, pedig te mosolyogva írtad azt a pár sort, amiből aztán hatalmas dráma lett. Ez ilyen egyszerű:

Mindenki a saját pillanatnyi érzéseit vetítve olvassa a személytelen kommunikációs csatornával közvetített üzeneteket, és ezért senki sem hibáztatható. Ez egyszerűen egy emberi tényállás. 

AVA Tippem: Használj emojikat! Nagyon sokat segítenek a fölösleges félreértések, drámák megelőzésében, méghozzá azért, mert a fogadó az emoji jelentésével fogja tudni venni az adást, amit küldesz felé. Ha szarkasztikus a humorod, akkor meg főképp! Nem mindenki tartja hirtelen viccesnek, amit éppen annak szánsz, de ha mögé teszel egy vigyorit, vagy egy kacsintást, máris tudni fogja, hogy az nem komoly. 😉 🙂

Személyes kapcsolattartás alkalmával sokkal jobb esélyeid, lehetőségeid akadnak arra, hogy elmagyarázd az álláspontodat, és segítséget is nyújt abban, hogy gyorsabb, vagy akár azonnali megállapodásra jussatok. Kifejezetten arra a személyiségre tudod szabni a mondandódat, a kommunikációdat, akivel éppen tárgyalsz, és ez nagyon megkönnyíti, elősegíti a további egyértelmű és világos ügymenetet is kettőtök között.

 

A közösségi média egy nagyszerű felület a kapcsolatépítésre, ám én rendkívül fontosnak tartom, hogy bújj elő a home office-odból, és tarts személyes találkozókat. Legyen ez akár egy személyes kapcsolatépítő esemény, egy konferencia, egy tréning, vagy akár egy tárgyalás, kifejezetten fontos, és elengedhetetlen, hogy a személyes kapcsolatépítést is alkalmazd a virtuális asszisztens üzletedben.

 

Felkeltette érdeklődésedet a virtuális asszisztenskedés?

ISMERD MEG AZT A 7 LÉPÉST, AMI ELINDÍT EGY SIKERES VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÁS LÉTREHOZÁSÁBAN.

TÖLTSD LE AZ INGYENES „HOGYAN VÁLHATSZ A LEGGYORSABBAN VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÓVÁ” ÚTMUTATÓT ÉS KÉSZÜLJ FEL A VÁLLALKOZÓI ÉLETRE!

 

Tovább az INGYENES útmutatóhoz >>

Ingyenesen letölthető virtuális asszisztens útmutató - Lukáts Andrea AVA Aktív Virtuális Asszisztens

A Nagy Va-Boom – Hogyan teremts magadnak átlagon felüli egzisztenciát Aktív Virtuális Asszisztensként

A cikk írója Lukáts Andrea – Az Adminisztrátor Virtuális Asszisztens vezetője, az AVA-Aktív Virtuális Asszisztens képzési rendszer alapítója, szakmai vezetője. 2013-ban kezdtem el itthon, Magyarországon Virtuális Asszisztensként tevékenykedni. Azóta is egyre sikeresebb VA vállalkozásomat vezetem, melynek keretén belül 2018-ban már csapattagjaimmal együtt egyre több bátor vállalkozónak segítjük mindennapi munkáját. Célom, hogy a magyarországi leendő vagy kezdő VA-knak segítő kezet nyújtsak oktatóanyagaimmal, workshopjaimmal, írásaimmal és az évek során megszerzett tapasztalataim, tudásom átadásával. Legyél Te is AVA!