Oldal kiválasztása

Ma már hazánkban is egyre többet hallunk a home office-ról. De mi is ez, és mit jelent a valóságban?

Először is tisztázzuk akkor a fogalmat:

A home office igazából nem mást, mint otthonról dolgozást jelent. Ehhez sok esetben nincs is másra szükségünk, mint egy számítógépre és egy internet kapcsolatra. Elektronikusan kapjuk a feladatokat, és az elkészült munkát hasonló módon továbbítjuk.

A home office nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy az ember vállalkozóvá válik. Ma már egyre több cég támogatja a munkavégzésnek ezen formáját, mikor a munkavállaló a hét X napján az otthonában dolgozik.

A virtuális asszisztens egy tipikus home office munkavégzés. Benne van a nevében is. Virtuális, vagyis látszólagos, mert nincs jelen az irodában. Távolról, főleg az otthonából végzi el a feladatait.

A virtuális asszisztens gyakran egyéni vállalkozó, vállalkozásában több más vállalkozás irodai, adminisztratív vagy egyéb feladatait vállalja át, látja el.

Home office virtuális asszisztens AVA Aktív Virtuális Asszisztens képzés

Hátrányok

Essünk túl a hátrányokon, hogy aztán foglalkozhassunk az előnyökkel. 🙂

Kiknek, és miért lehet hátrány a home office?

A home office egy bizalmi viszonyt feltételez munkaadó és munkavállaló oldalról egyaránt. A munkáltató esetében, ha nem tud megbízni a vállalkozóban (munkavállalóban), ha valami okból a munkát folyamatosan ellenőrizni kívánja, az ilyen jellegű munkavégzés nem lesz megfelelő. Ahogy az olyan munkavállalónak sem, aki nem tud önállóan dolgozni, akinek segítségre van szüksége a napi munkája elvégzéséhez.

Általános esetben egészen kiskorunktól kezdve egy rendszerben élünk. A napjaink egy részét az otthonunktól távol, egy másik közösségben töltjük. Napi rutin, hogy reggel felkelünk, elmegyünk iskolába/dolgozni, majd X óra után onnan haza. A home office-szal ez megszűnik. Gyakorlatilag az egész napot szinte ugyanott töltjük. A lakásunkban. Ez eleinte akár hátrány is tud lenni, amíg az ember megszokja, hogy nem jár közösségbe nap mint nap. Megszűnnek, vagy jelentősen lecsökkennek a kollegális, baráti kapcsolatok, a kapcsolattartás módja megváltozik, átalakul.

További hátrány, hogy lényegesen lecsökken a korábbi fizikai aktívitás, hiszen szinte egész nap fel sem állunk az asztalunktól. Ez pedig elhízáshoz, mozgásszervi megbetegedésekhez vezethet. Ebben az esetben mindenképpen be kell iktatnunk az életünkbe valamilyen rendszeres sportot. Lehetőleg nem az otthonunkban, hanem mondjuk egy konditeremben, vagy esetleg egy egyesületnél, ahol a lecsökkent személyes emberi kapcsolatainkat is tudjuk valamelyest pótolni.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy ha nem alakítunk ki magunknak egy szigorú munkaidőt, akkor olyan, hogy délután 4-kor kilépek a munkahelyemről, és reggel 8-ig nem foglalkozom a feladataimmal, nem létezik. Hajlamosak vagyunk bele felejtkezni egy munkába, és elfelejteni magunk körül mindent: “Jaj, még ezt megcsinálom, jaj még ott van az is….”

Ami adott esetben hátrány tud még lenni, hogy „bármikor” elérhető az ember. Ha nem szabunk meg egy időtartamot arra, amikor elérhetőek vagyunk az ügyfelek számára, akkor bizony kereshetnek a nap 24 órájában bármikor, amikor nekik eszükbe jut.

Home office virtuális asszisztens AVA Aktív Virtuális Asszisztens képzés otthoni munka

Előnyök

 

Milyen előnyei is lehetnek a home office-nak? Magam részéről azt gondolom, nagyon sok.

Munkáltatói oldalról – amennyiben munkavállalóként dolgozunk egy cégnél – kisebb irodát kell fenntartani, annak minden járulékos költségével, vagy akár nincs is szükség rá.

Ha virtuális asszisztenst „alkalmazunk” aki vállalkozóként dolgozik, megspórolhatjuk a teljes üzemeltetési költséget, ami akár több százezres megtakarítást is jelenthet.

Munkavállalói oldalról: itt van rögtön a bejárás. Jómagam egy éve dolgozom itthonról vállalkozóként. Korábban közel napi 4 órám ment el arra, hogy bejárjak a munkahelyemre. Gyakorlatilag aludni jártam haza. Bár valóban sok mindenre lehet használni ezt az időt, én mégis úgy gondoltam, hasznosabban is el tudom tölteni, mint az utazással.

Ehhez szorosan kapcsolódik a fix munkaidő. Sok cégnél még ma is megszabják, mikorra kell beérned, meddig kell maradnod, mikor van ebédidő. Az én előző munkahelyemen ugyan elméletben létezett a rugalmas munkaidő, éltem is a lehetőséggel, hogy háromnegyed órával korábban kezdtem, mégis örök harc volt, hogy miért így járok be dolgozni.

Tovább megyek. A fix, mondjuk 8-4-ig tartó munkaidő azt jelenti, ha kell, ha nem ott kell lenned, és a főnököd jóindulatán múlik, hogy elenged-e, ha valami elintézni valód akad. Home office-ban, különösen, ha az ember a saját főnöke, te oszthatod be a munkaidődet. Meg nyilván a megrendelőd, de senki nem fogja elvárni, hogy ha végeztél a feladataiddal, akkor is ott ülj az asztal előtt, és úgy tegyél, mintha valami dolgod lenne.

Ami nálam például előny az itthoni munkában, hogy éjszakai bagoly vagyok. Nyilván tudok dolgozni délelőtt is, de igazán kora délután kezdek felpörögni. És aztán nincs megállás sokszor estig, vagy bőven bele az éjszakába. Nem vagyunk egyformák, mindenki máskor hatékony. Egy kötelezően megszabott munkaidőben nehéz jól teljesíteni annak, aki kilóg belőle.

Home office esetén kevesebb zavaró tényező szól bele a napi munkába. Sokan vannak, akik egy komolyabb, gondolkodást igénylő munkát szeretnek csendben, nyugalomban elvégezni. Ami egy irodai munka esetén sokszor nehezen kivitelezhető, hiszen mindig jön valaki éppen, aki kérdez valamit, jön egy telefon, egy e-mail, vagy csak a kollégák beszélgetnek, telefonálnak. És különösen így van ez a ma egyre divatosabbá váló nyílt, nagyterű irodák esetében.

Home office virtuális asszisztens AVA Aktív Virtuális Asszisztens képzés otthoni munka

Előnyként említsük még meg a költséghatékonyságot dolgozói oldalról is. Hiszen nyilvánvaló például az is, hogy otthon dolgozva nem vágjuk magunkat puccba, elég a szokásos otthoni viselet, ami kényelmesebb is lehet, mint egy kiskosztüm magassarkúval.

Valamint nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a home office kevésbé stresszes. Nem kell megfelelnünk sem a főnökünknek, sem a kollégáknak. És ezáltal még hatékonyabban tudjuk a munkánkat végezni.

Amiről még nem beszéltem, hogy home office-ban elmosódnak a határok munka és család között. Hogy ez igazából előny, vagy hátrány? Ez jó kérdés. Én a magam részéről az előnyre szavazok. Napközben az ember be tud indítani egy mosást, megfőzni az ebédet, beszélgetni pár percet a gyerekkel, ha hazaér az iskolából, elszaladni a boltba stb.

 

A cikk írója Molnár Eszter, az M-Office tulajdonosa: “Egy éve dolgozom itthonról vállalkozóként. Virtuális asszisztensként az M-Office neve alatt tevékenykedem, terveim szerint szeretnék egyszerűbb weboldalakat készíteni, plakátokat, szórólapokat, névjegykártyákat. Továbbá érdekel a szövegírás, és a turizmus. Korábban az államigazgatásban dolgoztam pénzügyi, irodai munkákban. Közel 30 éves munkatapasztalattal rendelkezem.” Ahol felkeresheted Esztert: Weboldal: http://m-office.esztidesign.hu/

Te is el szeretnél kezdeni otthonról dolgozni, de nem tudod, hogy ezt hogyan is tudnád átültetni a gyakorlatba?

Felkeltette érdeklődésedet a virtuális asszisztenskedés?

ISMERD MEG AZT A 7 LÉPÉST, AMI ELINDÍT EGY SIKERES VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÁS LÉTREHOZÁSÁBAN.

TÖLTSD LE AZ INGYENES „HOGYAN VÁLHATSZ A LEGGYORSABBAN VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÓVÁ” ÚTMUTATÓT ÉS KÉSZÜLJ FEL A VÁLLALKOZÓI ÉLETRE!

 

Tovább az INGYENES útmutatóhoz >>

Ingyenesen letölthető virtuális asszisztens útmutató - Lukáts Andrea AVA Aktív Virtuális Asszisztens