Oldal kiválasztása

Készen állsz arra, hogy megbízz egy Virtuális Asszisztenst? Igen? Nem? Nem tudod? Honnan lehet ezt tudni? Nehéz eldönteni, hogy neked való-e vagy mégsem ez az egész? Tudom.

Másnak kiszervezni a munkát, amit eddig te csináltál, bizony nem egyszerű. De ahhoz, hogy a vállalkozásod fejlődjön bizony szükséged lehet némi segítségre.

 

Szonsol_AVA_mire_erdemes_figyelned_virtualis_asszisztens_kivalasztasnal

 

Összeszedtem pár tippet, hogy mire is érdemes odafigyelni mielőtt nekilátsz a VA keresésnek

 

1.lépés: Készíts egy időmérést!

 

Tudom, azért lettél vállalkozó, hogy kikerülj vagy ne is kerülj bele a mókuskerékbe és a 8-17ig való munkaidőbe. De! Érdemes egy időmérést készíteni arról, hogy pontosan mivel, mennyi időt töltesz. Én a Toggl applikációt használom arra, hogy melyik megbízónak mit és mennyi ideig csináltam. Mérd az időt minden nap 1 hétig és a 7 nap elteltével a következő dolgokat állapíthatod meg:

 • Mivel megy el az idő?
 • Mik azok a feladatok, amiket nem feltétlenül Neked kéne megcsinálnod?
 • Mik azok a feladatok, amiket delegálni tudnál?

Készíts listát a fenti válaszokból plusz tedd hozzá azokat a feladatokat, amik még eszedbe jutnak és egy virtuális asszisztenst bíznál meg velük, és kész is a VA munkaleírása.

 

2.lépés: Tudd, hogy anyagilag mennyit engedhetsz meg

 

Szonsol_AVA_mire_erdemes_figyelned_virtualis_asszisztens_kivalasztasnal2

 

Azt javaslom legyen egy szilárd elképzelésed arról, hogy pontosam mennyit is engedhetsz elkölteni egy VA-re. Minden VA más és más árakkal dolgozik. Míg vagyunk azok, akik  egy bizonyos árkategóriát szinten tartanak, vannak olyanok akik alacsonyabb áron kínálnak szolgáltatásokat. Ha valamilyen specifikus tudásra vagy szolgáltatásra van szükség az természetesen magasabb árkategóriába fog tartozni, de egy  VA órabére általánosságban véve 3000Ft – 4000Ft között mozog. Tehát átlagosan 3500Ft-os óradíjjal érdemes számolni.

 

3.lépés: Hirdetés feladása

 

Kezdj el keresni  virtuális asszisztenst. Érdemes referenciákat kérni, más vállalkozókat megkérdezni. hogy ajánlanának-e valakit. Ez a legjobb és legbiztosabb módja, hiszen tudod, hogy az a VA jó munkát végez.

De megkérdezheted a családod tagjait vagy barátokat is. Valaki valakijének a valakije hátha ismer egyet közülünk.

Természetesen más módja is van, ha a fentiekkel nem járnál sikerrel.

 • A social média közönséged: Ha online jelenléted van ( Facebook, Instagram stb) érdemes megemlíteni ezen felületeken, hogy asszisztenst keresel.
 • Facebook csoportokon érdemes meghirdetni az állást. Ilyen lehet például a KKV Üzleti csoport, Digitális Nomádok, Qjobs, Virtuális Asszisztens KERES-KÍNÁL és még számos más csoport.
 • Ha külföldi VA-t szeretnél jó hirdetési felület az Upwork, Freelancer vagy a Fiverr.

 

4.lépés: A hirdetés pontos megírása

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy ahhoz, hogy a megfelelő emberek jelentkezzenek az állásra, a hirdetésnek pontosan kell leírnia a munkát, elvárt követelményeket, időt. A következő pontokat mindenképp írd bele a hirdetésbe:

 • A cégedről információ
 • A munkaleírás ( feladatok, felelősségek, időtartam, hosszú vagy rövid távra tervezel)
 • Milyen tapasztalatokat vársz el
 • Kezdés időpontja
 • A jelentkezés módja

 

5. lépés: Interjú

 

Szonsol_AVA_mire_erdemes_figyelned_virtualis_asszisztens_kivalasztasnal3

 

Miután a jelentkezők körét leszűkítetted 3-7 jelentkezőre, mindegyik jelölttel készíts egy interjút. Fontos szempont természetesen a tapasztalat, az erősségek, a „skillek”, de az is fontos, hogy megtalálod-e a hangot az adott személlyel, szimpatikus-e. Mindenki betanítható szoftverekre, metódusokra, rendszerekre, de jobb együtt dolgozni, ha kedvelitek is egymást.

 

6.lépés: Próbamunka

 

Ha kiválasztottad a legszimpatikusabb és legmegfelelőbb személyt a pozícióra ajánlanám, hogy csinálj egy teszt prodzsektet. Válassz bármilyen feladatot, amit mindenképp kiszerveznél majd a virtuális asszisztensednek.

Ez azért jó, mert így látod, hogy milyen minőségű a munkája, mennyi ideig tart azt elkészíteni. Érdemes ezt az első feladatot ugyanúgy mint majd minden következőt kifizetni, hiszen azt akarod, hogy megérje az idejüket ez a feladat, és ez egyfajta tisztelet a másik vállalkózóval – VA-vel- szemben.

 

7.lépés: A kommunikáció

 

Gratulálok!! Megtaláltad álmaid  virtuális asszisztensét! Ahhoz, hogy a kapcsolat jól is működjön a folyamatos kommunikáció elengedhetetlen. Beszéljetek meg heti 1x videós vagy telefonos meetinget, ezt lehetőleg a hét elején, amikor kiadod a heti munkákat. Legyenek letisztázva a határidők, és elvárások.

Sokszor előfordul, hogy a már több ideje tartó együttműködés során jönnek rá a felek, hogy nem működik a dolog.  Nem azért, mert rosszul végzi a VA a munkáját vagy baj van a megbízóval. Egyszerűen csak a személyiségek nem passzolnak. Érdemes a legelején megbeszélni egy  1 hónapos próbaidőt, aminek a végére kiderül, hogy jó-e együtt dolgozni.

 

Hidd el. Egy jó VA aranyat ér. Érdemes időt fektetni, abba, hogy megtaláld a megfelelő személyt. Ez az idő utána megtérül.  Sok sikert és jó együttműködést!

 

A cikk írója Siposné M. Szonja a SzonSol virtuális asszisztencia alapítója. “Brit-magyar állampolgárként virtuális asszisztensi szolgáltatásaimat az angol nyelven történő kommunikációra, ügyintézésre éleztem ki, hiszen 10 évet éltem és dolgoztam az Egyesült Királyságban. Mikor kikerültem 2009-ben már felsőfokú nyelvvizsgám volt, de ezalatt a 10 év alatt sikerült elsajátítanom az anyanyelvi szintet. Természetesen minden feladatot magyarul is elvállalok, de azok a vállalkozók, akik nem, vagy csak keveset beszélnek angolul, és ügyfélkörükben külföldiek is vannak, vagy terjeszkedni szeretnének, nyugodtan keressenek meg. Fiatalos, lendületes, rugalmas gondolkodású személyiség vagyok, akivel nemcsak könnyű, de érdemes is együtt dolgozni. Honlapomon a www.szonsol.hu-n bővebben lehet rólam, a szolgáltatásaimról olvasni.” Ahol felkeresheted Szonját: www.szonsol.hu, tel: 06-20-315-4884, e-mail: szonjasolutions@gmail.com, facebook oldal: @szonsol #szonsol

 


Felkeltette érdeklődésedet a virtuális asszisztenskedés?

ISMERD MEG AZT A 7 LÉPÉST, AMI ELINDÍT EGY SIKERES VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÁS LÉTREHOZÁSÁBAN.

TÖLTSD LE AZ INGYENES „HOGYAN VÁLHATSZ A LEGGYORSABBAN VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÓVÁ” ÚTMUTATÓT ÉS KÉSZÜLJ FEL A VÁLLALKOZÓI ÉLETRE!

 

Tovább az INGYENES útmutatóhoz >>

Ingyenesen letölthető virtuális asszisztens útmutató - Lukáts Andrea AVA Aktív Virtuális Asszisztens