Oldal kiválasztása

A vállalkozói lét útja

 

Sörös Helga vagyok, 2018 novembere óta dolgozom vállalkozóként. Ez idő alatt részt vettem néhány projektben, segítettem E-learning rendszert bevezetni, felhasználói kézikönyvet írtam, elemzéseket készítettem, majd 1,5 évet főként Excelt (kisebb mértékben PowerPoint-ot és Word-öt) oktattam vállalati csoportok számára egy cég alvállalkozó partnereként.

 

Úgy szoktam mondani, hogy az „előző életemben” pedig vállalati HR-es voltam, 10 évet dolgoztam ezen a területen különböző iparágakban, eltérő méretű cégeknél, különböző pozíciókban: HR generalistaként, kompenzációs specialistaként, munkaügyi csoportvezetőként. Az Excelt már akkoriban is minden nap használtam, és sokat „bűvöltem”.
Ez nagyon jól ment, és szerettem is nagyon sokáig.

 

„Az utunk sokféle lehet.”

Akkor mégis mi történt? Miért nem vagyok most egy cég HR vezetője? – Merülhet fel a kérdés.

2015-ben megszületett a kisfiam, aki 2 évesen bölcsődébe ment, én pedig vissza a vállalati HR világába. Ekkor azonban már nem volt akkora öröm, lendület, és energia a munkámban. Azt éreztem, hogy szétszakadok, és választanom kell a munka és a magánélet között, egyik helyen sem úgy teljesítek, ahogyan szerettem volna, végül lelkileg mély pontra kerültem, sokat voltunk betegek felváltva a gyermekemmel, majd egy olyan vírust kaptam el, amitől annyira rosszul voltam, hogy elhatároztam ez így nem mehet tovább, változtatnom kell, nem jó úton járok, és beadtam a felmondásomat.

Fél év kellett, mire körvonalazódni kezdtek bennem a gondolatok, hogy mit is szeretnék csinálni, hogyan lehet tovább úgy működni, hogy a munka és a magánélet, gyermeknevelés is úgy menjen, hogy ne érezzem azt, hogy vagy-vagy kapcsolat van a kettő között, le kell mondanom valamiről, pedig én mindkettőt szeretném egyszerre.

Nem volt még tiszta a gondolat a fejemben, hogy mi is lenne az én saját vállalkozói tevékenységem, szolgáltatásaim, de egy Duna parti strandolás alkalmával megrajzoltam a logóm a homokba, amit otthon gyorsan papírra is vetettem, majd 2 évig rakosgattam a fiókban.

Ekkor jött az életembe az Excel oktatásának a lehetősége, amit örömmel el is vállaltam.

Ebben az időben egy ismerősöm javaslatára néztem meg Dan Millman, A békés harcos útja című filmet, amit ezután könyv formában is elolvastam, majd a szerző további könyveit is „habzsoltam”.
A film és a könyvek is nagyon megérintettek, hihetetlen mértékben inspiráltak arra, hogy keressem a saját utam, a saját válaszaim.

Ekkor kezdtem el mélyen önismerettel foglalkozni, ami változásokat hozott az életemben, ugyanakkor sokkal közelebb önmagamhoz, és tisztább képpel a fejemben.

A vállalkozás kapcsán sok családi mintám, saját hiedelmem „bekapcsolt”, melyek átalakításával, formálásával a mai napig dolgozom, és úgy érzem, hogy még folytatni is fogom ez az utat egy jó darabig, mert mindig újabb és újabb témák merülnek fel.

Számomra a vállalkozás kapcsán a legnehezebb érzések, melyek elhagyásán, átalakításán sokat dolgoztam, hogy nem vagyok elég jó, nem elég értékes a szolgáltatásom, nem merem megmutatni magam, illetve a gondolataim a külvilágnak.

Mindezeket megdolgozva, és egy hatalmas levegőt véve 2020 szeptemberében indítottam el a saját weboldalam, szolgáltatásaim.
Úgy érzem, hogy a „második gyermekem” született meg, és most jön a vállalkozói gyermekem nevelése, ami szintén hatalmas feladat, szóval az út folytatódik.

Ez az út sokféle lehet, mindenkié más, lehet hosszú vagy rövid, köves vagy homokos, egyenes vagy kacskaringós, sík vagy dombos, fás vagy füves. A végcél lehet, hogy tisztán ott lebeg előttünk, lehet még csak homályos, vagy éppen útközben látjuk meg teljes egészében.

 

„Lehet, hogy már most látjuk a pontos célt a lombok között, az is lehet, hogy még nem.”

 

Az alábbiakat emelném ki a vállalkozói út előnyeiként:

 • lehetőség van a kreatív ötleteket kibontakoztatni
 • Te osztod be az idődet
 • ha csúszás van, a lemaradást be lehet hozni éjszaka, hétvégén (tudjuk, hogy nem ez az ideális, de előfordul)
 • minőségi munka, feladatok, melyek elvégzése örömet jelent
 • magánéletre, gyermekre marad minőségi idő és energia
 • szabadság érzet
 • önmegvalósítás

 

Az alábbiakat pedig a nehézségeiként:

 • félelmek
 • bizonytalanság
 • sok információ, sok feladat
 • nagy felelősség
 • vállalkozói magány

 

Abban biztos vagyok, hogy az utunkon segítségre, támogatásra mindenkinek szüksége van. Ez a támogatás szintén sokféle lehet, mindenkinek más. Néhány példa: támogató családi háttér, edző, mentor, tréner, bébiszitter, terapeuta, inspiráló vállalkozói közösség, online vállalkozástámogató, virtuális asszisztens.

Ezúton szeretném kívánni Mindenkinek, hogy találja meg, és fogadja el a saját útján megjelenő „Támogató Kezeket”, amelyek számára segítséget jelentenek, legyen szó vállalkozásról, virtuális asszisztenciáról vagy bármi másról.

 

Végezetül a fent említett filmből szeretnék kiragadni egy mondatot:

„Az út a boldogság, és nem a végcél.”

 

Sikeres utat kívánva Mindenkinek:
Sörös Helga

 

Filmajánló:
A békés harcos útja (2006.)

Könyvajánló:
Dan Millman: A békés harcos útja – Az önismeret és a megvilágosodás felé
Dan Millman: A békés harcos szent utazása

 

 

Felkeltette érdeklődésedet a virtuális asszisztenskedés?

ISMERD MEG AZT A 7 LÉPÉST, AMI ELINDÍT EGY SIKERES VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÁS LÉTREHOZÁSÁBAN.

TÖLTSD LE AZ INGYENES „HOGYAN VÁLHATSZ A LEGGYORSABBAN VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÓVÁ” ÚTMUTATÓT ÉS KÉSZÜLJ FEL A VÁLLALKOZÓI ÉLETRE!

 

Tovább az INGYENES útmutatóhoz >>

Ingyenesen letölthető virtuális asszisztens útmutató - Lukáts Andrea AVA Aktív Virtuális Asszisztens

 

 

A cikk írója Sörös Helga Online vállalkozástámogató & Excel oktató. Ahol felkeresheted Helgát: Honlap: https://www.soroshelga.hu/ Üzleti Facebook oldal: https://www.facebook.com/soroshelga.hu , Üzleti Linkedin oldal: https://www.linkedin.com/company/69065169/admin/