Oldal kiválasztása

A mentor, akire Neked szükséged van

 

A mentor a személyes és szakmai fejlődésed fontos részét képezi. Útmutatást, támogatást nyújt, amikor elbizonytalanodsz, vagy éppen ellenkezőleg, elhiszed magadról, hogy hibátlan vagy. Ilyenkor van a legnagyobb szükséged valakire, aki a helyes irányba tereli a lépteidet. A jó mentor ezenfelül lelkes, szenvedélyes ember, akiben ég a segíteni vágyás lángja, és élvezi azt a szerepet, amit mások céljainak elérésében betölt. Nemcsak félgőzzel teszi oda magát, lelkiismeretesen, áldozatkészen és következetes szigorral egyengeti az utadat.

 

A jó mentor példamutató tulajdonságokkal rendelkező ember. A mentor viszont, akire Neked szükséged van, illik hozzád, és a szükségleteidhez. Éppen ettől lesz a mentor kiválasztása olyan érzékeny feladat a számodra.

 

Sosem szabad szem elől tévesztened, hogy végeredményben a hozzád illő mentorral tudsz csak előrébb lépni, fejlődni, a közreműködésével eredményeket felmutatni.

 

Egy mentor rendelkezhet mindazokkal a vezetői tulajdonságokkal, és szakmai képességekkel, amikre szükséged van a fejlődéshez, de ha emberileg nem passzoltok, akkor többé-kevésbé kínlódás lesz vele a munka, amit – részedről – valószínűleg egy állandó megfelelési kényszer is súlyosbítani fog.

 

A kölcsönös tisztelet

 

Hiszen ő a mentorod! Te meg „csak” a mentorált. Ő a jedi mester, te meg a padawan!

 

Ez az első tévképzet, amit ki kell irtanod magadból, különben hamar a „sötét oldalon” találhatod magad kiégetten, csalódottan, a kifosztottság érzésével a szívedben. A belső békéd megteremtése áll vagy bukik azon, hogy megértsd, a mentorod nem áll feletted. Mentoráltnak lenni nem alárendeltséget jelent. Nem vagy kevesebb, mint ő, ez nem egy hagyományos mester és tanítvány viszony. Ahogy te sem vagy az ő főnöke, és ő sem neked dolgozik.

 

Ez egyenrangú kapcsolat, annak minden előnyével és érzékeny határaival:

 

 

 • Vannak mentorok, akik influencerré avanzsáltak az elmúlt pár évben.
  • Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének jó mentorok, csak azt, hogy előfordulhat, hogy az anyagi/ szakmai/presztízs vonatkozású céljaiknak alárendelhetik a Te fejlődésedet is.
 • Az is előfordulhat, hogy nem tudnak a saját, jól bevált módszereiktől elvonatkoztatni, ami azért hiba, mert minden ember más.
  • Ennélfogva minden mentorált is más, ami beválik az egyiknél, az kudarcot vall a másiknál.
 • A mentor elsősorban a személyiségével dolgozik, és a mentorált személyiségéhez illő metódusokat választ.
  • A mentoráltja képességeihez, készségeihez, igényeihez, tehetségéhez, és aktuális tudásához illeszkedve mutat utat, és ami a legfontosabb: nem a saját klónját igyekszik létrehozni!

 

Részben éppen az inspirálja a mentort a Veled való együttműködésre, hogy Te, mint mentorált, milyen új lehetőségeket rejtesz, általad ő maga hogyan fejlődhet tovább, mint ember.

 

A jó mentor mindenekfelett büszke arra, amikor haladást érsz el, emellett pedig nem szégyell tanulni Tőled!

 

Ha csak egyetlen pillanatra is felmerül benned a saját értékedet illetően a kételkedés, tisztelettel ugyan, de búcsúzz el tőle és keress másik mentort, olyat, akivel összhangban vagytok, aki nemcsak szakmailag, de emberként is épít téged.

 

 

A mentor folyamatosan tanul

 

A jó mentorok egy egész életen át tanulnak, mégpedig egy erős, belső igényből fakadó igyekezettel. Ez egyfajta motiváció, ami sosem halványul el. Veleszületett igényük továbbá, hogy ezt a vágyat, éhséget a tudásra, szeretnék továbbadni, és megmutatni a tanulásban rejlő elképesztő lehetőségeket. Számukra a készségfejlesztés, ha nem is játék, de egy izgalmas és érdekfeszítő folyamat, amibe úgy vetik bele magukat, mint egy soha vissza nem térő, óriási kaland lehetőségébe.

 

Az empátia

 

A mentor minden másnál értékesebb tulajdonsága az átlagosnál nagyobb volumenű empátia. Nem csupán megértés, de beleérző képesség.

 • A jó mentor azonban nemcsak empatikus, de a fejlődésedhez szükséges mértékben az.
 • A túlzott megértés, sok esetben lehet ugyanis kerékkötője a haladásnak.
 • A mentorod, mint a személyiséged edzője csak és csak addig lehet együtt érző veled, amíg az nem megy a fejlődésed rovására.

 

A mentor veled tart a kényelmi zónádon kívül

 

A fejlődés egyik módja, hogy kilépsz a kényelmi zónádból. Ehhez ösztönzést ad a mentorod. Az új tapasztalatok megszerzése, a kihívásokkal való szembenézés, mind emberileg, mind szakmailag fontos lépcsőfokok az életedben.

 

A kényelmi zónát nem véletlenül hívják így:

 • Minden, ami ezen kívül van, ha már nem is ismeretlen a számodra, de – mivel nem rendelkezel jártassággal azon a területen – félelmet, ellenállást is ébreszt benned.
 • Ez viszont erősen visszaveti nemcsak a produktivitást, de annak lehetőségét, is, hogy beteljesítsd a saját magadnak állított célokat.

 

A jó mentor nem pusztán kilök az ismeretlenbe, hanem eléri, hogy a gyakorlás és tapasztalás, valamint a sikerélmények által egyre kényelmesebbé váljon számodra. Hiszen, csak így tágíthatod a komfortzónádat.

 

 

mentorprogram

 

 

Mikor csatlakozz be egy mentorprogramba?

 

Ha virtuális asszisztensként akarsz boldogulni érdemes még a saját vállalkozásod elindítása előtt becsatlakozni egy mentorprogramba, ahol egyedül, vagy akár másokkal egymást építve – ez a csoport profiljától függ – a mentorod segítségével térképezheted fel, hogy rendelkezel-e egyáltalán azokkal a képességekkel, amitől nemcsak  jó virtuális asszisztens, de jó vállalkozó is lehetsz.

A tét ugyanis magas; ha önálló vállalkozást indítasz, azzal az önfoglalkoztatás pályájára lépsz:

 • Nincs több főnök,
 • Önmagadért felelsz,
 • Magad hajtod fel a megbízóidat,
 • Magadnak teremted meg a munkalehetőségeidet, és
 • egyedül magadat hibáztathatod, ha valami nem úgy sikerül, ahogy tervezted.

 

A mentorod segítségével pedig a választott utad buktatóit is feltérképezheted.Így még a vállalkozás elindítása előtt meggyőződhetsz arról, hogy megértél-e már minderre, vagy érdemesebb előbb mellékállásban belevágni és fokozatosan beletanulni a vállalkozásvezetésbe.

 

Nyilván, ha kényszerhelyzetbe kerültél egy válságos élethelyzet miatt, senki sem mondja, hogy ne indítsd el a vállalkozásodat. De ebben az esetben, mindenképpen érdemes időt fordítanod a munka mellett a fejlődésre is egy mentor támogatásával. Főleg, mert a kényszerhelyzet arra indikál, hogy minél többet dolgozz, mert a megélhetésed múlik rajta.

 

A kezdő vállalkozó

 

Az első, amit kezdő vállalkozóként meg kell tanulnod, hogy a vállalkozásod fejlesztése mit sem ér, ha te mint vállalkozó azt nem tudod lekövetni. Nem feltétlenül szakmailag, hanem a vállalkozói attitűd hiánya miatt. Egyikünk sem születik ugyanis vállalkozónak, több-kevesebb időt töltünk el a munkaerőpiacon, mint alkalmazott, vagy effektive, mint kétkezi melós. Mindenki maga felelős a céljai eléréséért, de míg alkalmazottként mindig van kire mutogatni, addig vállalkozóként ez a luxus nem adatik meg, ezért kell vállalkozóként is fejlődni, nemcsak a vállalkozást fejleszteni.

 

A mentorprogramban való részvétel átsegíthet téged a vállalkozás kezdeti időszakán, a kompetenciafejlesztéssel képessé válsz arra, hogy a saját magad rabszolgájából igazi vezetővé válhass, aki nemcsak pénzt termel, de értéket is teremt és aki idővel mások számára válhat példaképpé, vagy akár mentorrá.

 

A hallgatás ereje

 

Bizonyára számodra sem ismeretlen az a jelenség, hogyha valakihez tanácsért fordulsz, vagy egyszerűen csak ki akarod önteni a lelkedet, szinte tsunamiként ömlik rád a sok életvezetési tanács. Nincs is annál frusztrálóbb, mint amikor valaki megmondja a tuti, majd önmagától eltelve angyalfényességű aurájának biztos tudatában egyfajta buksisimogató fensőbbséggel biztosít téged a támogatásáról. Nos, ha a mentorod ilyesmit tesz, akkor ő nem mentor. A Tiéd biztosan nem.

 

A jó mentor ugyanis, ahogy a szociálisan érzékeny emberek általában:

 

 • Az aktív hallgatás művésze is egyben, ami az egyik legkiválóbb tulajdonsága.
 • Megvárja, amíg elmondod, amit akarsz.
 • Nem szakít félbe, nem kinyilatkozik, hanem kérdez. Nem faggat!
 • Így éri el, hogy Te magad fogalmazd meg, és mond ki, hogy milyen blokkok és gátak állnak az utadban.

 

Mind saját magunk ellenségeiként dolgozunk folyamatosan, éppen csak kifogások falát húzzuk fel, mert kényelmesebb az áldozat szerepében ülni és várni a megoldásokat, mint keményen megdolgozni értük. A mentor támogatásával a tudatosság szintjére emelkedik mindez, és innentől válik a probléma lehetőséggé, a kifogások fala pedig apró legókockákká hullik szét, amiből akár még építhetsz is valami értékeset.

 

 

A kölcsönös visszajelzés

 

A kritikát a legtöbben rosszul viseljük. A pozitív kritika ugyanis nem feltétlenül kellemes. Sokan keverik a pozitív kritikát a jó kritikával, pedig nem ugyanazt jelentik.

 

A mentorodtól megtanulod azt, hogy a pozitív kritika építő kritika, ami először akár fájdalmas is lehet:

 • Rámutat a hibáidra,
 • Azokra a személyiségjegyeidre, amiken finomítanod kell, vagy épp ellenkezőleg, amit erősítened kell.
 • A szakmai kvalitásaidat és kompetenciádat is kétségbe vonhatja, ami különösen érzékeny terület, pedig te is tudod, hogy senki sem születik expertnek.

Sokan az ilyen kritikát negatív kritikaként értékelik, pedig valójában, ha érett, felnőtt és felelős hozzáállással értékeljük, nem azok.

 • A mentorod támogatásával egyrészt megtanulod átértékelni a kritikához való hozzáállásodat, másrészt azt is, hogyan adj te magad építő jellegű visszajelzést, hogyan fogalmazz meg kritikát.

 

Érzelmi intelligencia

 

Az érzelmi intelligencia a mentornak az a képessége, hogy tudatában van a másokban és önmagában lévő érzelmeknek, képes döntéseket hozni és befolyásolni másokat, miközben kontrollálja az érzelmeket és empátiát érez azok iránt, akikkel foglalkozik.

A jó mentor sosem bezzegember! Tapintatos, diplomatikus, objektív, nem gyárt prekoncepciókat, és másokét sem hangoztatja, ahogy a véleményüket sem kérdőjelezi meg. Nem abból fon magának babérkoszorút, hogy másokét lecibálja és széttépi. Sőt, egyáltalán nincs babérkoszorúja.

 

A mentor, aki szakértő

 

A mentorok nemcsak tiszteletteljes, lelkes emberek, de szakértők is a területeden. Ez annyira alapvető, hogy nem is térünk ki rá külön. Hiszen miért tanulnál valakitől vállalkozásfejlesztést, ha alkalmazottként dolgozik ugyanannál a cégnél immár húsz éve, mint adatfeldolgozó?! De megtalálhatod a személyes mentorod valakiben, aki egyáltalán nem a te területeden dolgozik. Maximum nem a szakmai mentorod lesz, de attól még emberként, vezetőként utat mutathat a számodra.

A legoptimálisabb persze, ha olyasvalakiben találod meg a szakmai és emberi kvalitások esszenciáját, aki a Te területed releváns képviselője.

 

A saját szakmai elismertségeden is sokat lendíthet, ha a mentorodnak már neve van a szakmádban. Ugyanakkor dolgozni magadon annyit jelent, hogy nyitott szemmel jársz a világban, odafigyelsz a környezetedre és meglátod a lehetőséget a fejlődésre mindenben és mindenkiben.

 

 

Te is szeretnél egy saját VA vállalkozást indítani?

Akkor csatlakozz a Mentorprogramomhoz:

(kattints a képre)