Oldal kiválasztása

Mentorprogram ajánló

 

Kósa-Ruff Erika és Sörös Helga az AVA Virtuális asszisztens Mentorprogram 2021-es téli turnusának két végzett mentoráltja. Egy páros interjú keretén belül megosztják velünk élményeiket, és tapasztalataikat az AVA Mentorprogamról.

 

  1. Miért választottad az AVA mentor programot?

Kósa – Ruff Erika:
Az elmúlt 20 évben alkalmazottként dolgoztam, és amikor a vállalkozás indítása mellett döntöttem, rengeteg kérdés merült fel bennem. Tartottam az ismeretlentől, hogy el merjem-e engedni a korábbi életformám, és szükségem volt valakire, aki már végigjárta ezt az utat, támogat, bíztat, és szakmailag is a segítségemre lehet.

Sörös Helga:
Személyes támogatásra volt szükségem, és olyan Vállalkozónőt kerestem, aki számomra hiteles és meg tudok bízni benne. A választás előtt néhány hónapja már tagja voltam Andi AVA Univerzum – Virtuális Asszisztens Csoportjának a Facebookon és sok videóját meghallgattam, amelyekből számtalan hasznos információt kaptam, ezáltal kialakult bennem az érzésem, hogy igen, ő az a Vállalkozónő, aki annyira hiteles számomra és szakmailag profi, hogy nagyon szívesen tanulnék Tőle.

 

  1. Mi volt a döntő érv mellette?

Kósa – Ruff Erika:
Megnéztem több lehetőséget is, és végül egy ajánlás miatt kezdtem el alaposabban is áttanulmányozni Andrea oldalát. Az ajánlás egyébként nem az AVA oldalán volt, hanem Andrea saját virtuális asszisztens oldalán. Alaposan körüljártam a témát, megnéztem, hogyan dolgozik, milyen visszajelzések vannak róla. Aki az ajánlást adta, egy gazdasági blogot vezet, amit én is szívesen olvasok, és azt gondoltam, ha ők együtt dolgoznak, akkor Andrea biztosan nekem is jó választás lesz.

Sörös Helga:
A hitelesség és a profizmus mellett a személyesség volt a döntő érv számomra, vagyis az egyéni konzultációs lehetőségek. Szerettem volna személyes kapcsolódást, mert tudtam, hogy az 1/1-es beszélgetések során őszintén meg merem majd osztani a dilemmáim, félelmeim, elakadásaim, kétségeim. – Így is lett 🙂

 

  1. Mennyi ideig gondolkodtál, hogy jelentkezel?

 

Kósa – Ruff Erika:
Viszonylag hosszú ideig, ugyanis onnan kezdve, hogy először láttam a lehetőséget, 1 év telt el, mire belevágtam a mentorprogramba. Ennek oka, hogy akkor már egy webdesigner képzés hallgatója voltam, és az eredeti tervek szerint az lett volna a fő irányvonal. Közben be kellett látnom, hogy a minőségi, értékesítési célokat is kielégítő honlapok készítéséhez nem elegendő megtanulni a WordPress használatát, hanem sok egyéb területen is képeznem kell magam. Mivel korábban vezetői asszisztensként dolgoztam, adta magát, hogy amíg tanulok, elindítsam a virtuális asszisztens vállalkozásomat, és ha már elég tudással rendelkezem a másik területen, akkor azt is felveszem a szolgáltatásaim közé. Ahogy tisztázódtak a dolgok a fejemben, már nem volt kérdés a mentorprogramon való részvétel. Ahogy Andi meghirdette az újabb lehetőséget, már jelentkeztem is.

Sörös Helga:
Már a korábbi őszi turnus során erősen fontolgattam, hogy jelentkezem, de akkor végül egy másik programot választottam, viszont a hiányérzetem fennmaradt. Így november végén döntöttem el magamban, hogy a következőre mindenképpen jelentkezni fogok.

 

  1. Milyen életszakaszban voltál mielőtt döntöttél?

 

Kósa – Ruff Erika:
Akkor már 2 éve otthon voltam a kisfiammal, és a születésével nagyot változott az életem. Korábban nem számított, ha tovább bent kellett maradnom az irodában, vagy otthonról dolgoznom késő estig. Szerettem, amit csináltam, nem számított az idő. Azonban a kisfiam születése után ez átértékelődött bennem: most is szeretem a munkával járó kihívásokat – szükségem is van rá -, de a hangsúly most már a családon van. A férjemmel átbeszéltük, hogy mi az a megoldás, ami a legjobban szolgálja a céljainkat, ami kellő rugalmasságot adhat hosszú távon. Tudtam, hogy szeretnék majd ott lenni a kisfiam óvodai, iskolai ünnepségein, és úgy szeretném beosztani az időmet, hogy én tudjam vinni reggelente, és délután ne utolsónak hozzam el az oviból. Ez utóbbi azért fontos nekem, mert élénken él bennem az emlék, ahogy gyermekkoromban reggelente az óvoda előtt toporogva várjuk az óvónénit, mert anyunak sietni kellett, hogy elérje a buszt és beérjen a munkahelyére.

Sörös Helga:
Abban az időszakban erősen megingott a vállalkozói létben való hitem, és folyamatosan azon tipródtam, hogy az alkalmazotti státusz vagy a vállalkozói lét lenne-e a megfelelő a számomra. Úgy éreztem, hogy ez a mentorprogram fel fogja tenni az „i-re a pontot”, és ezután tisztán fogom látni, érezni, hogy melyik az igazi választásom. A biztonságos bevételt jelentő munkaviszonyt nagyon stabil terepnek éreztem, a vállalkozás kapcsán pedig rengeteg információ és kétely volt a fejemben, tulajdonképpen hiányzott a stabil alap, amire „építkezhetnék”. Úgy éreztem, hogy nem látom a fókuszt, a célt, ami felé haladok, és a saját bizonytalanságom akadályoz a vállalkozói működésben, fejlődésben. A hatalmas „hegyet” láttam magam előtt, ami ijesztően hatott rám, az egyes lépések pedig nem látszódtak eléggé tisztán.

 

vállalkozó anyuka blog AVA

 

 

  1. Milyen volt a mentorprogram?

 

Kósa – Ruff Erika:
Voltak elképzeléseim azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz, de sokkal többet adott, mint amit vártam. Célja, hogy stabil alapot teremtsünk a vállalkozásunk számára, és emellett olyan vállalkozókat engedjen ki a mentorprogramból, akik elég magabiztosak ahhoz, hogy ne adják fel, amikor szembesülnek az első nehézségekkel, kihívásokkal. Andi folyamatosan képzi magát, és a saját tapasztalatait rávetítve a tanultakra, osztja meg a hasznos tudásanyagot. Gyakorlatias, és pontosan azokat a témákat mondja el, amelyek engem is foglalkoztatnak. Olyan, mint amikor még meg sem fogalmaztad magadban a kérdést, de már választ is kapsz rá. Többször is meghallgattam egy-egy anyagot, és biztos, hogy a jövőben még visszahallgatom őket. A hanganyag mellett egyéb írásos segédanyagokkal, könyvajánlóval, gyakorlatias tanácsokkal segíti Andi a tananyag feldolgozását. Mindezt egy másfél órás konzultáció követte minden alkalommal. Ahogy haladtunk az egyes modulokkal, a konzultációk úgy váltak egyre tartalmasabbá, ahogy én magam is lépésről-lépésre raktam le a vállalkozásom alapjait. És a másik fontos dolog, hogy Andit, mint embert is egyre jobban megismerhettem. Az anyagok feldolgozását követően mindig kaptunk házi feladatot, amelyek konkrétan a vállalkozás elindítását, építését viszik előre. Ha valaki ezt komolyan veszi, elkészíti a feladatokat, majd megfogadja az erre érkezett visszajelzést, akkor a mentorprogram végén minden a kezében lesz, ami a vállalkozás elindításához szükséges.

Sörös Helga:
Csodás volt! Úgy emlegetem, hogy az idei évem Legjobb Befektetése 🙂
Minden felmerült kérdésemre választ és megnyugvást kaptam abban a támogató és energikus közegben, amit Andi biztosított.

 

  1. Miben változott meg az életed, a mindennapjaid a mentorprogram óta?

 

Kósa – Ruff Erika:
Elindult a vállalkozásom, és megvan az első ügyfelem is. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert a mentorprogram második hónapjában már sikerült szerződést kötnöm egy olyan céggel, aki mind profilban, mind értékeiben megfelel a magamnak felállított elvárásoknak. Nagyon sok új és értékes ismeretséget kötöttem, úgy érzem kinyílt a világ, ami számtalan új lehetőséget rejt. Minél többet mesélek az ismerőseimnek a vállalkozásomról, annál több lehetőséget és segítséget kapok. Most már tudom, hogy az élet nem egy munkahelyből és egy pozícióból áll. Sokkal több lehetőségem van arra, hogy eldöntsem, kivel dolgozom, valamint azt is, hogy mindezt milyen értékek és célok mentén teszem.

Sörös Helga:
Stabil, letisztult kép alakult ki bennem a vállalkozói működésem kapcsán, és már látom a „lépéseket”, amelyeken haladok, mindez magabiztos működést eredményez a korábbi bizonytalan „botladozó őzgida” érzés helyett. A belső vállalkozói félelmeimet sikerült átkeretezni. Andi mindig tudott egy másik, pozitív szemléletet mutatni, amit tartósan magammal viszek.

 

  1. Hogy érzed, milyen fejlődésen mentél keresztül?

 

Kósa – Ruff Erika:
Nagyot változott a gondolkodásom az elmúlt 3 hónapban. Az első konzultáción még elmondtam Andinak, hogy bár megvan az elhatározás, hogy elindítsam a vállalkozást, azért a biztonság kedvéért még fent vagyok az álláskereső portálokon, és nem kizárt, hogy ha jön egy megfelelő ajánlat, akkor azt elfogadom. Nem tudtam, honnan lesz megbízásom, kivel hoz össze a sors, mit fogok csinálni. Aztán egy nap olyan helyzetbe kerültem, hogy döntenem kellett egy fix alkalmazotti és egy virtuális asszisztensi lehetőség között. És akkor, átgondolva a jövőbeli céljaimat, született meg a döntés, hogy én a vállalkozást szeretném választani. Ettől kezdve nem volt több kérdés, egy dologra fókuszáltam. Biztos van abban valami, hogy ha határozottan eldönti az ember mit szeretne, akkor azt meg tudja valósítani. Kb. 3 héttel ezt követően kötöttem meg az első szerződésem, és már látóhatáron van a következő is.

Sörös Helga:
Az volt a célom, hogy letisztuljanak a gondolataim, a szolgáltatási palettám, a vállalkozói működésem, a „mit, mikor, hogyan” bűvös hármasról legyen egy stabil elképzelésem. A korábbi bizonytalanságból egy stabil, magabiztos működésmód alakult ki, ami igazán megnyugtató számomra.

 

  1. Mit mondanál annak, aki most gondolkozik, hogy jelentkezzen?

 

Kósa – Ruff Erika:
A mentorprogram 3 hónapja egy izgalmas, és munkával teli 3 hónap. Ha komolyan veszi, akkor meghozza a gyümölcsét. Az itt tanultak nemcsak a virtuális asszisztens vállalkozás, hanem gyakorlatilag bármilyen vállalkozás elindításában segítségére lesznek. Magabiztosabb, összeszedettebb lesz a végére. Andi révén pedig olyan mentort kap, aki végigvezeti az úton, őszintén elmondja a véleményét. Nem egy mézes-mázos képet fest a vállalkozói létről, hanem feltárja azok bukatóit, nehézségeit is. Mint minden másért, ezért is keményen meg kell dolgozni, és nem mindegy, hogy ki áll melletted az első lépések megtételekor.

Sörös Helga:
Eddigi leggyakorlatiasabb vállalkozói program volt, amiben részt vettem, és olyan információkat kaptam szakmai és emberi oldalról is, amelyek egy másfajta látásmódot hoztak ahhoz képest, mint amihez hozzá voltam szokva. Mindemellett a kapott tudást rögtön át is tudtam ültetni a gyakorlatba. Aki most gondolkodik, annak azt javaslom, hogy bátran vágjon bele, biztos vagyok benne, hogy nem fogja megbánni.

 

  1. Hogyan telt a Mentorprogam utáni időszakod?

 

Kósa – Ruff Erika:
A mentorprogram egy kiváló alapozó, amely kézzelfoghatóan hasznos tudást ad. Viszont amellett, hogy minden nap alkalmazzuk a tanultakat, a továbbiakban is érdemes folyamatosan képezni magunkat nemcsak szakmailag, hanem vállalkozóként is. Andi nem engedte el a kezünket, rengeteg segítséget kapunk tőle még most is. A mentoráltaknak van egy zárt Facebook csoportja, ahol számos hasznos információt kapunk, és további csapatmunkákban, szakmai programokon vehetünk részt.

Sörös Helga:
A szolgáltatási palettám letisztult, és a megvalósítás keretében kötöttem új együttműködéseket, olyat is, ami már régi vágyam volt, szóval úgy érzem, hogy most stabilan a saját „utamon” vagyok.

 

  1. Mik a terveid a jövőben?

 

Kósa – Ruff Erika:
Sok tervem van, és még nem tisztult le teljesen az irány. Örülök, hogy sikerült elindulnom, viszont lételemem a folyamatos tanulás. Továbbra is képzem magam a honlap készítés és az online marketing területén. A virtuális asszisztensi szolgáltatások közé is szeretnék becsempészni valami egyedit, mindig keresem ezeket a lehetőségeket. Andi ebben nagy segítséget jelent, az újabb és újabb képzési ötleteivel. Idővel pedig szívesen dolgoznék együtt akár más asszisztensekkel, hogy egymás támaszai lehessünk, hiszen összefogva szerintem ezen a területen is könnyebb, mint teljesen egyedül boldogulni. Örülök, hogy rátaláltam Andi mentorprogramjára, és általa egy nagyszerű közösség tagja lehetek.

Sörös Helga:
Megvannak a rövid, közép és hosszú távú terveim a vállalkozásom kapcsán, ezek megvalósításán fogok tudatosan dolgozni, és biztos vagyok benne, hogy jövök még Andi programjaira, hiszen a fejlődés folytatódik.

 

Köszönöm az interjút!

Te is szeretnél egy saját virtuális vállalkozást indítani?

Csatlakozz a Mentorprogramhoz:

(kattints a képre)