Oldal kiválasztása

Anya + vállalkozás = ?

Lehetséges kisgyermekes anyaként vállalkozásba fogni?
Mik a lehetőségek?
Mik a buktatók?
Mi az, ami miatt az anyák feladhatják az álmaikat, amit egy vállalkozásban tudnának megvalósítani?
Van rá mód, hogy ezt mégse kelljen megtenniük?
Van bizony! Visszagondoltam, hogy én hogyan gazdálkodtam az időmmel kisgyerekes anya-virtuális asszisztensként, és a pályafutásom során tapasztalt anyavállalkozók küzdelmeit, trükkjeit is végigkísértem.
Ezekből összeállt a kép, ami lehetővé teszi egy anyának is, hogy vállalkozó is legyen kisgyermek(ek) mellett.

Én is kisgyermekes anyaként kezdtem a teljes idős virtuális asszisztens tevékenységemet. Fő motivációm a fiammal töltött idő volt, és hogy nem kell minden iskolaszünetben, betegségben gyomorgörccsel elkéredzkednem, vagy az összes szabadságomat erre kivennem.

Tehát a kérdés, mielőtt belekezdesz a vállalkozói pályafutásodba, hogy mi a te motivációd? Miért akarsz vállalkozó lenni? Ha erre határozottan tudod a választ, akkor jó úton jársz, és nem is kell tovább keresned a választ a miértedre.

Lehetséges kisgyermekes anyaként vállalkozásba fogni?

Persze! Miért ne lenne lehetséges? Minden csak rajtad múlik. Igen, elsősorban rajtad. Akarod-e annyira, hogy akár feláldozd az első időszakban, vagy akár pár évben a szabadidődet, a pihenésed egy részét, akár a gyerekekkel, férjjel töltött idő egy részét? Ezeket fontos magadban tisztázni, és természetesen a férjeddel is, hiszen ez vár rád. Ha eddig nem voltál vállalkozó, és kisgyermek(ek)kel voltál otthon, akkor az az életforma, azok a mindennapok meg fognak változni.

Mik a lehetőségek?

Virtuális asszisztensként és vállalkozóként (bármilyen szakmában) saját magad osztod be az idődet, és a bevételedet. Annyi ügyfelet vállalsz el, amennyi belefér az idődbe, senki nem kötelez arra, hogy túlvállald magad – de vigyázz, mert nagyon könnyen bele lehet esni ebbe!

Szinte bármilyen vállalkozást indíthatsz, amihez értesz:

   • virtuális asszisztens
   • online marketing
   • szövegírás
   • coach, tanácsadó

Nem kell hozzá átképezned magad, csak szedd össze az addig megszerzett tapasztalataidat, rendezd a tudásodat, és azzal kezdj vállalkozásba, amihez értesz.

Egy vállalkozást nagyon könnyű elindítani jogi és adózási szempontból, most már akár egy óra alatt is online elintézheted a bejelentést, és akár már aznap ki is állíthatod az első számládat.

Sok online tanfolyam, tudásanyag áll a rendelkezésedre, ha szeretnéd bővíteni az ismereteidet, vagy csak bekerülni a vállalkozói piac áramlásába. Nem kell beülnöd egy iskolapadba, akár a saját foteledből is tanulhatsz.

Mik a buktatók?

  • túlvállalod magad – a lelkesedés és az új dolog varázsa könnyen bedarálhat, és észrevétlenül beleeshetsz abba, hogy hátráltatónak érzed a családod, őket érzed hibásnak, hogy feltartanak, nem hagynak téged dolgozni, kibontakozni, pedig neked most ez esne a legjobban. Ez nem vezet jó irányba, légy mindig ura a helyzetednek, ha érzed ennek a jelenlétét, akkor emlékeztesd magad arra, hogy elsősorban milyen szereped van most az életedben.
  • azt hiszed, hogy könnyen fog menni – nem mondom, hogy nem…de! Nem hullik az ölünkbe az a vállalkozás, azért tenni kell. És amiért tenni kell, az már általában az embereknek nem a könnyű kategóriába esik. Lesz, amikor elalszol a laptopod fölött, lesz, amikor kétségbeesetten akarod, hogy végre elaludjon a babád, hogy leülhess végre, és megírd azt a cikket, posztot, ami már két órája a fejedben cirkulál, lesz, amikor mindenkit otthon hagyva szeretnél elbújni egy lakatlan szigetre, és csak a vállalkozásoddal foglalkozni….nem könnyű helyzetek ezek. Magad előtt lesz iszonyú nehéz.
  • nem tanulsz meg jó vállalkozó lenni – elhiszed, hogy nem kell hozzá tudomány. Sőt, azt látod, hogy a külcsíny mennyire csillivilli, és milyen egyszerű: posztolni kell a fb-on, esetleg az instán – de azt úgyis szereted… meg kell írni egy-két blogcikket egy hónapban, hát te sokkal többet is tudsz írni, mert szereted…. le kell ülni pár órát dolgozni, hát ennél sokkal többet dolgoztál már, szóval nem lehet gond, simán kibírsz pár óra munkát…. igen, ez így a felszín kapargatása. A vállalkozás sokkal mélyebbről indul. És ha ezt nem tanulod meg, sőt, nem is tudsz róla, akkor a sok kudarc, mind az önbizalmadat és a lelkesedésedet fogja megtépázni, míg végül az egészet dobod a kukába….

Mi az, ami miatt az anyák feladhatják az álmaikat, amit egy vállalkozásban tudnának megvalósítani? Van rá mód, hogy ezt mégse kelljen megtenniük? – Naná, hogy van!

  • légy tudatos! – vedd végig, hogy most milyen élethelyzetben vagy: baba, kisgyerek, bölcsi, ovi, suli, férj, anyagiak, idő, stb.
  • tervezz előre! – ne akkor kezdj el informálódni, hogy hogy is kell ezt elkezdeni, amikor már tűkön ülsz. Tervezd meg előre, hogy mikor akarod/tudod elindítani felelősen a vállalkozásodat, és ahhoz ma mit kell megtenned.
  • légy felelős vállalkozó! – ne fusizz, ne mutyizz, ne csináld okosba még akkor sem, ha fogalmad nincs, hogy hogyan fog elsülni a dolog!
  • gondolj a leendő ügyfeleidre! – ha nem készülsz fel kellően a vállalkozásod kezdésére, hamarabb bele tudsz bukni, mint gondolnád. És képzeld, van az a bukás, ami mindennél rosszabb: a túl sikeres vállalkozásból eredő bukás! Nincs is annál rosszabb, mint azért feladni, mert nem bírod az iramot. Urald a vállalkozásodat, mert az könnyen bedarálhat téged.
  • légy kreatív és végtelenül rugalmas! – gyerekek, gyerekekre vigyázók, betegségek, váratlan helyzetek, amiket meg kell oldanod, újra kell tervezned. Ha nem vagy rugalmas, akkor ebbe nagyon hamar bele fogsz fáradni, és megadod magad az erősebb nyomásnak, ami természetesen nem a vállalkozásod felvirágoztatása lesz. Fejleszd a saját reziliencia készségedet, engedd el a bebetonozott terveidet, a ragaszkodást a tökéleteshez, mert olyan úgysem lesz.
  • fektess magadba, és a vállakozásodba!online tanfolyamok, könyvek, előadások, workshopok, mentorprogram…bármi, ami téged támogat, felkészít, megkönnyíti a vállalkozói önmegvalósításodat. Muszáj megtenned magadért, a vállalkozói álmodért, különben a semmiből elég nehéz lesz felépíteni azt a vállalkozást. Tekints erre úgy, mint a jövődbe fektetett pénzre, hiszen ebből fogod elindítani és sikerre vinni a vállalkozásodat, és saját magadat, mint vállalkozó.

 

Érdekel a virtuális asszisztencia, de nem tudod, hogy ezt hogyan is tudnád átültetni a gyakorlatba?

Jelentkezz a Hogyan indulj el a virtuális asszisztens üzleteddel? online alapozó tanfolyamomra, ahol mindenre választ kapsz, sőt! 100%-os gyakorlati tudást és működő technikákat a virtuális asszisztens vállalkozásod beindításához!

Extrákkal, bónuszokkal!

Tovább a tréning részleteihez és a jelentkezéshez >>

Lukáts Andrea Virtuális Asszisztens mentorprogram