Oldal kiválasztása

Hogyan lettem virtuális asszisztens?

 

2020 júniusában indítottam el egyéni vállalkozásomat, azt követően, hogy egy három hónapos vállalkozási ismeretek + online jelenlét tanfolyamon megtanultam weboldalt építeni, és féléves anyagi támogatást is nyertem egy pályázattal vállalkozásom beindításához. Azóta fut a https://smartva.hu weboldalam, aki pedig a SmartVA név mögött áll: Hetényi Judit.

 

Hogy startoltam el a virtuális asszisztensi rajtvonalról?

Lukáts Andreának és az AVA-nak nagy szerepe van az elindulásomhoz. Gyere, olvasd el, talán merítesz inspirációt belőle. 🙂

2019 novemberének utolsó napja szombatra esett. Az én programom ezen a napon célirányos volt: végigültem Andi Hogyan indulj el virtuális asszisztens üzleteddel? képzését. Tudatosan készültem az új életszakaszomra.

Két héttel korábban, egy vakmerő ugrással a jövőbe, elváltam az osztrák nagykövetségtől, ahol a nagykövet asszony személy asszisztense voltam, hogy teljes erőmmel vállalkozásom felépítésére tudjak koncentrálni. Andrea tréningjét követte egy három hónapos online jelenlét tanfolyam, aminek a segítségével következő év tavaszán már állt a honlapom. Andrea tréningjén szerzett tudással sikerült egy üzleti tervet is összeállítanom, aminek a segítségével pályázatot nyertem. Ez hozott némi anyagi támogatást hat hónapon keresztül az elinduláshoz.

 

Mentori támogatás

Vállalkozásom elindítása negyed évet csúszott a járvány miatt. Nem bántam igazán, mert még jobban fel tudtam a rajtoláshoz készülni. Ajánlatokat nézegettem, az akkori kapcsolati hálómban terjesztettem az új hivatásomat. És képeztem magam.

Bizonyosan te is átélted már azt az érzést, hogy minél jobban beleásod magad egy témába, annál több kérdés merül fel benned. Ismerős, ugye? Minél több résbe belátunk adott területen, annál több tudást szívunk fel, ami után újabb kérdések vetődnek fel. Ezért aztán jönnek egymás után a tanfolyamok, amivel fel akarunk zárkózni, hogy legyen vállalkozói tudásunk, digitális marketing ismeretünk, és a munkához szükséges applikációkban jártasságunk. Hát ezeket a hiányosságokat igyekeztem behozni a vállalkozás-indítás csúszásának ideje alatt.

Oktató videókat néztem alkalmazásokról, bejegyzéseket olvasgattam már aktív virtuális asszisztensektől, Andrea élő bejelentkezéseit ültem végig az  AVA Virtuális Asszisztens csoportban. Egyre jobban megismertem az új szakmámat, ez viszont friss kérdéseket hozott felszínre bennem, így újból Andreához fordultam segítségért. Már nem csak elméleti, hanem gyakorlati kérdéseim is voltak. Összeírtam ezeket, és egyéni konzultációt kértem tőle.

Két részből állt a megbeszélésünk. Az első alkalommal személyesen találkoztunk, meghívott egy kávéra, és végigvettük a témákat, amikben még határozatlan voltam. A válaszaival lassan minden földönkívüli érzet megszűnt az online asszisztensi szakmával kapcsolatban.

Habár még nem vállalhattam munkát, hiszen nem voltam még vállalkozó, azért nézelődtem a virtuális asszisztenseket kereső csoportokban az egyik social media felületen, azért, hogy egy kicsit megízleljem, mi vár majd rám, ha kilépek a színre.

Belebotlottam egy bejegyzésbe, ahol a meghirdetett lehetőséget testhez állónak éreztem: egy munkafolyamatot kellett összeállítani, és a terület, amire a távasszisztensét kereste az ügyfél, pontosságot, rendszerezéshez értést, egyben kreativitást is igényelt.

A Budapest Főváros Kormányhivatala pályázati kiírásának egyik feltétele – a beadott anyagom még várta a pandémia-sokk végét – a kereset nélküli státusz volt. Sem alkalmazott, sem vállalkozó nem lehettem, különben úszik a fél éves támogatás pozitív elbírálás esetén is. Ennek ellenére beneveztem a versenybe, és 30 jelentkezőből az első fordulóban kiválasztott 6 versenytárs közé bekerültem.

Ismét elbizonytalanodtam, (tapintatosan fogalmaztam: szétizgultam magam az új helyzet miatt, hogy már a valóságban kell alakítani a szerepet, és nem a nézőtérről nézegetem a szereplőket), ezért Andreával a második megbeszélésünket ehhez a jelentkezéshez időzítettem. Ez esetben online beszélgetést folytattunk, végigvezetett a folyamaton a konzultációtól a szerződéskötésen át a munkavállalásig, mintha már egy konkrét megbízásom lenne.

Végül az ügyfél más távasszisztenst választott a feladatra, így ki tudtam várni a vállalkozás indítását, és nem estem el a pályázat adta anyagi lehetőségtől. Akkor még nem érett meg az idő arra, hogy elinduljak, azonban konkrét helyzet elé állítva profitáltam a tanultakból, amit később fel tudtam használni az első megbízásom alkalmával, ami elég hamar be is futott az indulásomat követően.

Tavaly június óta működik vállalkozásom, igazi magabiztosságomat viszont az első megbízásaim hozták meg. Az oldalamon elérhető már több visszajelzés azoktól az elfoglalt vállalkozóktól, akik kiszervezés mellett tették le voksukat és nekem szavaztak bizalmat a segítségnyújtáshoz. Sőt, már ötlet-és tanácsadással is tudom azokat a cégvezetőket segíteni, akik még csak most ismerkednek azzal, hogyan is lehet virtuális asszisztenssel együtt dolgozni, nekik feladatokat delegálni.

 

 

Andreával azóta is jó kapcsolatban vagyunk. Egy közösséget hozott létre az AVA Univerzum csoporttal, ahol a feltett kérdéseimre eddig még mindig kaptam választ. Élő bejelentkezéseivel hasznos információkat oszt meg. Sajnos ritkábban tudok csatlakozni valós időben, viszont utólag visszanézhetővé tette a felvételeket. Az AVA kávézásokon pedig virtuális asszisztens kollégákon kívül vele is tudok személyesen találkozni. 🙂

 

Felkeltette érdeklődésedet a virtuális asszisztenskedés?

ISMERD MEG AZT A 7 LÉPÉST, AMI ELINDÍT EGY SIKERES VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÁS LÉTREHOZÁSÁBAN.

TÖLTSD LE AZ INGYENES „HOGYAN VÁLHATSZ A LEGGYORSABBAN VIRTUÁLIS ASSZISZTENS VÁLLALKOZÓVÁ” ÚTMUTATÓT ÉS KÉSZÜLJ FEL A VÁLLALKOZÓI ÉLETRE!

 

Tovább az INGYENES útmutatóhoz >>

Ingyenesen letölthető virtuális asszisztens útmutató - Lukáts Andrea AVA Aktív Virtuális Asszisztens

A cikk írója Hetényi Judit a SmartVA alapítója. A vendégblog írója többek között volt irodavezető a Gerbeaud-ban, személyi asszisztens az Osztrák Nagykövetségen, húszéves irodai tapasztalattal indította el VA vállalkozását. Ahol felkeresheted Juditot: https://smartva.hu